2014-04-14

RACE REPORT: ÖSTGÖTALOPPET - ELLER STORMVARNING I CYKELSADELN

CK Hymer vill kalla Östgötaloppet för "Il giro quando le fogile sono nato", alltså Loppet då löven föds. Men denna upplaga var mer "Il giro quando le fogile soffiare via", loppet då löven blåser bort.

Östgötaloppet är också lite känt för stor kraschrisk, detta då det är ett stort fält och traditionellt premiärtävlingen med många ovana vid tävling och klungkörning. Då det också blåste 10 sekundmeter, med upp till 16 i byarna, var det lite spänt inför start. Men det var i år en klunga som man kände sig väldigt säker i, även förbi de beryktade och skräckinjagande vägavsmalningarna i Borensberg. Kanske var det vår tidigare premiär i den något stökiga klungan på Mallorca som gjorde att det kändes förhållandevis säkert.

Vi ville vara med och försöka oss på något som gjorde skillnad och försökte därför gå fram med en del av laget och köra rejält efter drygt 1,5 mil. Var roligt att prova på och förhoppningen var att nyttja kantvinden men tyvärr var vår tajming inte perfekt. Men klungan drogs ut ordentligt så när vi sedan kom ut i den riktiga kantvinden blev det ett rejält utspridet fält där många ben stektes hårt.

Medvinden hem och de fem återstående småvarven bjöd på ideliga utbrytningsförsök och positioneringskrig. Så som nästan alltid i cykling så är det tillfälligheter, med rätt plats vid rätt tidpunkt, som fäller avgörandet. Vi var ofta på rätt plats men missade denna gång rätt tidpunkt. En grupp om fyra tog sig iväg då vi inte var vaksamma och tre av dem lyckades hålla och gjorde upp om pallplatserna. När spurtdammet från den decimerade klungan senare hade lagt sig visade det sig att vi fick nöja oss med en 12:e plats denna dag. Men hela laget tog sig i mål på en dag då många andra valde att kasta in handduken.