2014-05-27

KINNEKULLE CYCLASSIC

Utmaningarna för oss 4 (Dan Björklund, Juha Tiesmäki, Mikael Blank och Peter Eriksson) som skulle respresentera Hofvet Race Team på Kinnekulle Cyclassic var flera. En drygt 12 mil lång bana med det största farthindret i form av Högkullen på Kinnekulle var en förutsättning vi tidigt visste om.

Misstänkte också ett starkt startfält, och behövde inte alls bli besvikna. Flera elitlag med bland annat diverse f.d. svenska mästare, regerande finske mästaren och Robert Pölder från Giant Shimano development team stod med oss på startlinjen och garanterade att vi skulle bli befriade från alla krav att hålla fart i klungan.

Ytterligare en utmaning var väderprognosen då SMHI klass 1-varnade för åska och 40mm regn under loppet.

Klockan kvart över sex vaknade vi alla, inte av väckarklockan utan av att det dånade från himlen i form av både åska och ösregn. Lyssnade på ovädret med en lättnad för så illa kunde det inte vara ända tills vår start kl 10:30, så mycket regn och åska finns inte att uppbringa.

När loppet startade var det också uppehåll och riktigt varmt. En utbrytargrupp släpptes tidigt iväg medan klungan valde träningstempo. Vår spanare Dan satt säkert som en galjonsfigur i den främsta delen av klungan hela vägen på de slingriga fina vägarna, längre bak satt jag hela tiden och hoppades att farten skulle sättas igång då jag vet att ju längre det går sakta när eliten kör, ju hårdare kommer det att gå sen. Efter ca 4 mil börjades det också mycket riktigt köras rejält och det fortsatt till utbrytarna hade hämtats in och en ny 10-mannagrupp (som sedan höll hem) hade gått strax före andra spurtpriset. På den fartsträckan var pärlbands- och gummisnodds-effekten stor vilket tyvärr bland annat vår egna Juha fick uppleva på lite för nära håll

Strax därpå bestämde jag mig att det var dags att ta sig fram och göra vår galjonsfigur Dan sällskap så man hade bra position inför passeringen av Kinnekulle vid 10 mil. Backen visade sig också föga förvånande bli nästa deltagarvaskning och från HRT's sida var det bara jag (Peter) som lyckades slita mig med huvudgruppen över krönet. 2 lättåkta mil kvar till mål så för att hedra vår Galjons-Dan såg jag till att lägga mig i främre delen av vår grupp. Funderade om jag skulle våga mig på en slutattack men det gick undan och helt plötsligt kom vi in mot Götene för målgång och jag svärmades bakifrån. Lyckades inte ens rädda någon seniorcupspoäng åt laget. Mina kompisar kom snart in och vi kunde snacka oss igenom ett roligt lopp över en bit lasagne och börja fokusera om på söndagens lopp, men det är nästa historia.


Tack Edvard Wendelin för filmklippet!Resultat