2014-06-23

SOLLERÖLOPPET RACEREPORT


Inför årets 5:e lopp i Seniorcupen, Solleröloppet, hade HRT tyvärr ett litet manfall. En del krasslighet och förkylningar efter Vättern samt  Dan’s vurpa på Skeppsholmens GP på onsdagen gjorde att vi var bara två till start. Loppet var i år draget att börja med en runda upp på Gesunda, sen runt Orsasjön och till sist en avslutande runda till på Gesunda som skulle visa sig vara avgörande. Härlig midsommarstämning på Sollerön även om det var en kylig morgon med 5 grader och vind som gjorde att man nästan längtade att masterbilen skulle släppa så man kunde få upp värmen.  

Första turen upp på Gesunda gick ganska lugnt ("Man kan inte vinna loppet där, men förlora det" var det någon som sa till mig) och nästan hela klungan var återsamlad efter utförskörningen. Härifrån till Orsa var det en ganska samlad lugn körning, men när vi kom till småvägarna så ökade farten i klungan och en del småryck startades.

En fadäs av diverse vägentreprenörer gjorde att loppet i sista stund hade fått en ny dragning. Bergspriset vid Skeer utgick och loppet hade fått en ny sträckning längs med E45’an istället för Turistvägen. Mycket bra och snabbt ordnat av Sollerö IF! Loppet blev nästan en mil kortare, inga större protester i klungan men det påverkade nog det taktiska upplägget för en del. I backen vid Orsa gick det på ganska hårt men jag kunde utan problem sitta med och hade ju lovat mig själv efter Kinnekulle att inte släppa en meter över krön. Jag hade sen som plan (efter stalltips) att gå med på alla utbrytningar efter det. Jag var med på ett par men det var inget som höll någon längre stund. Peder Olsson från Alnö Race team lyckades dock smita loss själv och fick en lucka till klungan.

Inför andra varvet upp på Gesunda och över broarna efter Sollerön så började positioneringen inför vad som skulle vara avgörandet för loppet. I backen gick det tungt för många så fältet splittrades upp. Ett gäng på 9 cyklister fick en liten lucka som ökades över krönet och dom lyckades till slut plocka in Olsson. Jag gick med i en mindre grupp på 6 st som startade en organiserad jakt. Anders från CK Parr drev på gruppen bra och ett tag såg det ut som vi skulle ta in försprånget men det ännu starkare samarbetet i ledargruppen gjorde att vi aldrig kom närmare än ett par hundra meter. Vid sista kurvan in mot Sollerön gick tempot ned och avståndet steg till att bli en minut till slut vid mål samt att ett antal andra cyklister anslöt bakifrån.
Det blev en liten spurt i den klungan men inte allt för dramatisk då slutrakan är i en stigning. Jag satt på fel hjul och iom det påbörjade jag min lite för sent och hamnade i mitten i det fältet.

Foto Robert Furelid. Jag här tyvärr gömd bakom Kenneth Appel från Skoghalls CK Hammarö


Kul lopp och härlig stämning runt banan.