2014-06-24

VELODROMEN GP RACEREPORT

På söndagen gick Velodromens GP av stapeln på en både snabb och teknisk 1,3 km lång bana på industriområdet runt Velodromen i Falun. Seniorklassen hade lockat ett ganska litet startfält på dryga dussinet cyklister som skulle köra 15 varv och jag hade äran att ensam representera Hofvets färger.
Vädret var svalt och växlande, sjukvårdspersonal på plats oroade sig för om det skulle börja regna med tanke på alla tvära kurvor, och mycket riktigt, en kvart före start började det droppa… Det visade sig dock inte bli så mycket, och strax tittade solen fram igen och torkade upp större delen av banan innan start.

Jag märkte ganska snart att det var ett ställe på banan där jag fick slita hårt och tappade några meter varje gång. De första varven gick det fort att täppa, men några varv senare blev det en lucka som växte och jag fick jaga solo. I samma veva gick det iväg två eller tre i utbrytning, samtidigt som jag hade några efter mig också, så trots att startfältet var litet hade jag lite dålig koll på läget när jag lyckades ansluta tillbaka. Med tre-fyra varv kvar började jag fundera på en attack i slutet av långa rakan, men valde att försöka spara krafterna till slutet istället, vilket nog var ett dåligt beslut skulle det visa sig. 
Kaspar anför klungan i jakten på Sten Nerell som gick iväg solo. Foto Henrik Öijer. 

Foto Henrik Öijer

På näst sista varvet var en loss solo, och två jagade honom. Jag stötte för att gå ikapp de två, men drog med mig resten av klungan, så ut på sista varvet låg jag i täten av klungan som körde om andraplatsen. Ingen vidare position, men jag tyckte att många hade fegat i kurvorna så jag satsade på ett ryck från spets och hoppades få lucka i det tekniska partiet som jag tyckte jag klarat bra. Tyvärr fick jag inte mer än några meter som mest och när attackerna kom bakifrån i slutet av långa rakan hade jag bränt mitt krut. 

Det slutade med dubbelseger för hemmaklubben Velodrom CK då Magnus Ekström tog spurten om andra plats bakom Sten Nerell som vann solo medan jag kom in i bakre delen av den lilla klungan.

Diskussioner efter loppet. Foto Henrik Öijer

Sammantaget ett riktigt kul lopp på en kul bana! Konstaterar i efterhand att min taktik kräver en del finslipning, men den kommer vara klar till nästa års upplaga, så passa er då!

KasparFör mer foton och rapport från Velodromen GP, besök Henrik's blogg: