2014-07-08

GRUSVÄGSRALLY PÅ VÄSTBOLOPPET

Med nästan 23 km grusväg på 90 km's linje lopp är Västboloppet ett väldigt annorlunda lopp från de övriga i Seniorcupskalendern. Sen 2010 har man använt sig av grussträckor som brukar vara så pass utslagsgivande att man sällan har behov av målkamera.

Bild från elit på väg uppför den tuffaste av grusvägsbackarna. Foto: Valentin Baat
I år var den mer tekniska första grusvägsträckan tillbaka efter att inte varit med ifjol. Den klassiska målgången i Bokskogen (rejäl spurt uppför) är dock inte möjlig tillståndsmässigt men kanske kommer den tillbaka i framtiden.

Seniorklass hade tidig start och med koll på väderprognosen var det ganska bra. Det skulle bli en varm dag och att gå i mål innan lunch skulle visa sig vara betydligt bättre än Elit som startade efter vi gått i mål kl 11.45. 

Speakern pratade vid start om att ta det lugnt på första varvet så alla kunde bekanta sig med grusvägen. Det var dock inget klungan lyssnade på utan det blev full fart direkt. Nils Karlsson från Team Canyon Sweden CK gick på direkt upp mot Bokskogen för att få en tätposition in på grusvägen och alla hängde på. Det blev loppets snabbaste körning av den första grussträckan med över 40 km/h i snitt. Grusvägen var smal och mjuk i underlaget. Kurvorna kommer snabbt och tätt så det gällde att hålla tungan rätt i mun och man längtade efter sin mtb stundtals. Det var många som fick jaga hårt efter den smala branten ner vid Betarp ut på asfaltsvägen. 


Del av grusvägsträcka 1 (från rekrundan på lördagen)

Efter en kort körning på asfalt blir det sen in på nästa sträcka med grus och den är mindre tekniskt krävande och även hårdare packad så hjulen skär inte ner. Dock har den några utmanande backar som suger bra i låren och tog sina offer som föll av. Det blir rätt utsträckt på den sträckan då man går på två led merparten av vägen. Ut på asfalten igen tog det mer fart och med ganska stötigt underlag även här, dock asfalt. Med lite bredare väg så samlades klungan ihop innan det gick in på en mindre asfaltsväg som slingrade sig fram i landskapet innan man kommer ut på stora vägen.

Banans varv. De tre små höjdpikarna vid ca 7 km var de backar på andra grusvägen som tog musten ur många.

Innan varvning gick tempot upp igen för att ta positioner upp mot Bokskogen. På andra varvet gick en utbrytning med folk från lite olika team. De större teamen med folk där framme körde taktiskt bra och det blev snabbt en lucka. Jag satt med i klungan men lite för långt bak för att kunna gå med i utbrytningar eller andra grupper som senare gick iväg för att jaga.

Det samlades senare ihop och på slutet av loppet gick ett mindre gäng med blandade team dels CK Olympic och CK Sundet som hade ganska många med i klungan, så intresset (och kraften) att jaga ikapp var begränsad. På sista kilometerna vilade klungan upp sig för en spurt och det blev en fartökning några hundra meter innan en 90 graders kurva. Då den stora vägen går in till en mindre så blev det tight och en från CK Master gick omkull. Efter det är det en lång böljande sväng och sluttande utför mot mål och där man kan hålla bra fart. Jag hittade inget bra hjul att ligga på men såg en lucka på vänsterkanten och kunde ta 5-6 placeringar i klungspurten. Med stumma ben kom jag in i mitten av det gänget. Helt nöjd med insatsen.

Målgång täten. Johan Flodin CK Olympic just före Anders Dellien CK Ringen. Foto: Elin Wilson

Västboloppet är väl arrangerat och ett mycket tufft men roligt lopp som står ut lite i kalendern. Seniorcupen fortsätter nu med U6 etapplopp i veckan, men där har vi i HRT ingen representerad.

För att få en känsla för banan så finns bilder från elitens lopp tagna av Valentin Baat
http://www.baatphoto.com/2014/07/vastboloppet-2014-swecup/

och från Senior har Elin Wilson tagit några bilder:
http://bilder.wilsoncycling.se/#!album-92

/ Magnus