2014-07-03

NORDLIGA BREDDGRADER: GOTTNE TEMPO + LINJE

För att inte riktigt gå ner i vinterdvala när det är så dålig sommar att trainern lockar mer än pass utomhus så fyllde några av oss ut seniorcupen med veterantävling i Gottne.
Veterancupstävlingar i Gottne utanför Örnsköldsvik där Peter körde i H30, Mikael + Juha och Kaspar i H40 och Christopher på hemmaplan ställde upp i senior.
Uppvärmning på lördag med tempo på en tempomässigt riktigt tuff bana. Uppskattningsvis gick max 1 av de 25km på platt väg, annars uppför eller utför. Bäst start på helgen fick Peter som lyckades få marginalerna på sin sida och vinna H30 med några få sekunder.På söndagens linjelopp körde klasserna H30, H40 och Senior tillsammans så vi var alla i samma startfält. Banan var också den en utmanande historia med en lite rejälare stigning per varv och i övrigt också rätt så kuperat. De hade även flyttat målgången jämfört med tempoloppet och med föregående år, så den nu låg på krönet på en backe istället för 1 km bortom krönet. Åsikterna bland oss gick delade huruvida detta var något positivt eller ej.

Innan loppet ens börjat visade Mikael på grym laganda och kamratskap då hann tveklöst lånade ut sitt Shimano Di2 batteri till formstarke hemmaåkaren Chris som fann sitt dött på startlinjen (host-host) för att sedan dra en attack det första han gjorde på de få växlar han hade tillgängliga. Stort!
Ganska snart efter att Micke körts in gick Fredrikshof's Jonas Nordin iväg och fick sällskap av en Team Canyon åkare. Det innebar att en H30 och en H40 åkare från startfältets största lag var iväg och ganska direkt blev det lite utav ett intet-lopp. Det fanns försök till såväl attacker som att få igång körning för att komma ikapp men inget gjorde det riktigt jobbigt. Vi i HRT kunde avsäga oss allt dragjobb tack var Jonas därframme, men försökte några attacker för att se om det gick att brotta lös en liten grupp som kunde gå ikapp. Men det var först när seniorerna Peder Olsson (Alnö Race Team) samt Roger Claesson (Östersund CK) gick iväg som något riktigt bet. De lyckades snabbt gå ikapp dem där framme och snart hade Team Canyon åkaren fått släppa. På sista varvet blev det tyvärr för mycket även för Jonas Nordin som blev ensam och råkade ut för det hårda ödet att bli ikappåkt med 2 km kvar efter ett helt lopp i utbrytning.I skadade Dan's frånvaro var det Christopher som visade förmågan att agera galjonsfigur och sitta i toppen av klungan hela loppet och när det på sista halv-varvet visade sig att Jonas skulle bli ikappkörd så gick även Peter tillsammans med Juha fram för att hålla sig framme till målbacken. Tyvärr blev målbacken ett enda kaos där det var lätt att bli instängd på fel ställe, många överskattade sina krafter och gick tidigt för att dö 1/3 upp i backen och stod sedan som rundningsmärken i backen. För HRT's del resulterade det som bäst i 4:e platser i H30 och Senior samt en 5:e i H40


http://www7.idrottonline.se/GottneIF-Cykel/GottneVeterancup2014/