2015-04-20

KINNEKULLELOPPET #KLIVKLIVÖVERLEV

I år ingår tyvärr inte Kinnekulleloppet i Seniorcupen. Men då det är ett mycket välorganiserat lopp av CK U6 och en rejäl utmaning så bestämde sig Peter, Magnus, Juha, Dan L och Robert att köra loppet. Högullen skulle i år överlevas 6 ggr.

Målgången på Högkullen

Loppet hade i år förlagts 5 veckor tidigare vilket gjorde det till lite andra förutsättningar än fjolårets varma lopp. Det var en ganska kall morgon med 3 grader vid start. Starten gick från toppen med att börja med en kylande utförskörning. Som tur var blåste det medvind nerför södra sidan vilket gjorde att det inte blev allt för illa.

Planen för oss var att försöka vara med i topp och inte tappa över krönet. För det är lite klivklivöverlev över den här backen. Den som kört loppet vet att när man kommer i varvningen på målgångsbacken så gäller det att inte tappa meter till framförvarande hjul. 1 meter på toppen kan snabbt öka till 100 då farten ökar i utförskörningen.

Profil över varvetDet var 54 seniorer till start samt 14 juniorer. Masterbilen släppte just vid restaurangen och det rullade på ganska lugnt första varvet. Det var kallt i utförskörningen men man fick upp värmen i backen upp på Högkullen som är ca 2,5 km. Varv 2 gick på något hårdare och i backen så började det spricka upp i fältet. Vid krönet ökade avstånden och det delades upp i grupper. Vi hamnade i en liten grupp som just tappade en meter till klungan över krönet som snabbt växte trots att vi körde på hårt på 4-5 man. Klungan som bestod av ett 20 tal med juniorerna inräknade körde på hårt och det blev ett avstånd på ett antal 100 meter. Det kändes ganska tröstlöst för mig och Peter som hamnade i den situationen ifjol också och då jagade vi två plus Anders Kvarnlöf från Skoghalls Hammarö klungan resterande delen av loppet (se bild nedan). Varierande kvalitet på samarbete i söndagens grupp gjorde att avståndet inte minskade.


Liknande situation från ifjol


På varv 4 innan backen så meddelas från en ledarbil att vi har nu endast 30 sekunder till klungan och i mitten av backen är vi sen ikapp. Jag tappar dock en gång till över krönet och får jaga själv med en Borlängecyklist bakom. Servicebilar mm går in mellan mig och klungan och det känns återigen tufft att komma ikapp. I kantvinden ser jag att tempot går ner där framme och jag får motivation att gå på hårt i kantvinden för att ta in avståndet. Får kryssa mellan bilarna tillbaka till klungan men är till slut ikapp. Hinner få ner pulsen lite igen innan backen ska tas en näst sista gång.

Sista varvet går klungan ihop och det blir lite körning för att ta in Filip Svedberg och Robert Bengtsson som gick iväg på tidigare varv. Det är sen samlat uppför backen inför Högkullespurten och målgång. Jag har tyvärr ingen kraft kvar att göra någon närmare fartökning jämfört med tidigare stigningar trots bra påhejning av publik. Peter går in på en 15:e plats och jag på en 17:e.

Ganska nöjda med att tagit oss igenom loppet så åker vi hemåt med kort stopp för att bjuda langningsteam och hejaklacken på lunch.

Nu laddar vi inför Hammarö 3 dagars som går nästa helg.

Resultat