2015-04-13

ÖSTGÖTALOPPET, KLASS 1-VARNING FÖR MYCKET HÅRDA VINDAR

Östgötaloppet är starten på Seniorcupen och lockade i år 97 startande i seniorfältet. I HRT hade vi som kört Jönköping Grand Prix (Dan B, Dan L, Juha, Kaspar, Magnus & Peter) fått förstärkning av Mikael Blank och Robert Tjulin så vi nu totalt var 8 stycken.

Åtta av oss i väntan på starten.


Vår väckarklocka på Kullagården,
"Lars Winnerbäck", ringde redan kl. 4:30.
Vädervarningen från SMHI samt rapporter om inställda tåg, nedblåsta träd och cyklister som blåst ut i diket gjorde anspänningen och nervositeten rätt hög i hela klungan. Tror övervägande delen nog helst hade sluppit cykla när vi stod vid startlinjen och såg elitfältet komma uppdelat i spillror. Men hela HRT fick en bra start långt fram i klungan. Jag och Dan B håller oss i allra främsta delen och ser på när CK Olympic skickar iväg attackvillige Robert Bengtsson med en i sällskap på tidig utbrytning.

Inför Borensberg går en Fagerstakille iväg för att försöka ansluta och jag börjar tycka att vi borde ha någon med och hänger på. Ett par till kommer med och in genom Borensberg är vi sex stycken som har fått lucka. Återigen kan både CK Olympic och Fredrikshof kontrollera klungan.

Efter Borensberg börjar två rejäla kantvindspartier och då är utbrytningen nästan inhämtad, men fem av oss fortsätter ändå trycka på. För egen del för att jag hellre kör i en liten utbrytarvinge än att behöva kriga om position i klungan. När vi kommit ur kantvinden är vi bara fyra men luckan bak till klungan har plötsligt växt och nu blir det medvind och går undan även med bara fyra man. Vi kör på och in på de fem småvarven har vi en bra lucka till klungan.
Foto: Patrik Rosen, ONE A DAY
I klungan blir det också hårt på småvarven med kantvindspartierna samt småbackarna som börjar kännas och klungan spricker upp i flera mindre delar. I den främsta av dem sitter Dan B och kontrollerar medans övriga sliter fram och tillbaks mellan grupperna som omformas hela tiden.

I utbrytningen inser vi att vi är säkra och jag lyckas attackera av Robert från Olympic så vi bara är tre inför sista varvet. Min attack ställer dock till oreda då Team Adels CK-killen slutar att hjälpa till. När jag försöker tvinga fram honom så glider Fagerstaåkaren iväg och plötsligt har han lucka medan vi bakom bråkar om vem som ska köra. Vi är inom räckhåll för att ta oss ikapp om vi samarbetar men jag inser att jag har att göra med någon som inte tävlar om vinsten utan om silvret.

Bestämmer mig till slut för att själv försöka köra så det åtminstone blir ett race om vinsten igen, dock är det för sent så vi kommer aldrig ikapp och vid målgång spurtar min fripassagerare så klart ifrån mig lätt och lämnar mig med bronset.

Bakom kommer Dan B in med förstaklungan som 10:a och vi hoppas att även Magnus och Dan L kan ha gått in på poängplats (de 30 första får poäng), men resultatlistan är ännu en rörig historia på grund av det uppspruckna fältet och varvningar.

Peter 3:a. 2:an saknas - kanske skämdes han för att han maskade. ;)