2016-04-28

RR KINNEKULLELOPPET - #9 OCH #5

För helgen som var så gällde helt klart rule 9 - If you are out riding in bad weather, it means you are a badass samt rule 5 - HTFU. Det kan inte bli värre utan att arrangören ställer in ett lopp och vi fick känna på hur det kan vara på en etapp på Girot.

Klungan upp för varvning på första varvet. 

Kinnekulleloppet hade för året gjort en omdragning av banan från klassiska SM-varvet till att ha ett längre varv. Högkullen ska tas endast 3 ggr för Senior jämfört med 6 ggr ifjol. Detta gör nog att fler kan tänka sig köra loppet och det skulle bli spännande att se hur banan påverkade loppets karaktär då det kan hända mer ute på varvet.

Nog för att väderprognosen sett ostadig ut under veckan inför Kinnekulleloppet, men när vi vaknade på söndagmorgonen tog det priset. På campingen där vi bodde hade det fallit snö! Klädstrategier byttes och lager på lager fick på nytt användas igen sen det varit borta ur tankarna sen vinterns distansrundor.
Vi hade bestämt oss kvällen innan att cykla upp till start för att få upp värmen ordentligt, snabbt nåla på nummerlappar och vara klart för start. På väg upp mot Högkullen inser vi att snömängden ökar och det ligger ca 1 dm vid sidan om, men inget på vägen vilket är bra och vi skämtar om skidliften är öppen mm.

Väl uppe får vi direkt höra att starten är flyttad till 10.00 och att det är ett extra lagledarmöte kl 9. Misär tänker alla men det som vi är mest missnöjda med är att bli kalla igen då vi valt att lämna alla bilar nere. En tur ner igen för att vänta i stugan skulle kyla ner oss allt för mycket. Det är 0,5 grader och gradtalet har gått ner senaste timmen.


Många ville ta liften upp idag


Sportlovstrafik?
HRT uppe vid start. Lite snö på vägen...
På lagledarmötet berättar tävlingsledningen om läget. Det ligger snö på vägen uppe på toppen av Högkullen, men ingen snö på vägen ner mot första skarpa vänstersvängen. Det har blivit kallare och om molntäcket lyfter så kommer det frysa på. Alla ges möjlighet att ge sin syn på läget och åkare får diskutera 5 minuter innan beslut tas. Beslutet från tävlingsledningen blir att banan kortas ett varv och det blir masterbil ned för första backen. Skulle läget försämras så kommer backen neutraliseras på andra varvet och fryser det på så bryter man tävlingen. Bra tydlig information från U6 som alltid arrangerat denna tävling ypperligt bra och så även i år trots riktigt dåliga förhållanden. Kudos till dem!

Lagledarmöte


Vi lyckas få komma in på caféet uppe på toppen och får värma oss lite innan start och kan nåla nummerlappar samt tillpassa klädsel i lugn och ro. Inte mycket till uppvärmning sen och man blir kall i masterstarten ner.

Kall Seniorklunga fokuserar
Vy ner mot Hällekis och VänernNär väl Masterbilen släpper tar loppet fart. Klungan kör lugnt och fint genom kurvor och inga onödiga risker tas. Danne går upp och försöker med några andra att öka farten för att spräcka fältet i utförskörningarna men det täpps snabbt in. Vädret gör sitt och få verkar vara sugna på att vara med och spräcka. Några försök till ryck och utbrytningar sker på varvet men hämtas in. Viktor Thorstensson i CK Sundet är aktiv där framme som vi befarat samt några yngre killar :-) i tex Bure. Sundet har dock inte alla anmälda till start vilket vi tackar för ;-) På södra delen av varvet är det blött och skitigt på vägen och det gäller att stänga munnen "CX style" på ställen där bönder korsat med traktor.

När man kommer ner till Västerplana så kommer vinden från Vänern och det börjar hagla ordentligt. Alla verkar ladda för att ha kraft in i första stigningen och just i svängen upp går haglet över till snö igen. En del faller ner ganska fort i backen och det är en vurpa av en cyklist i mitten av stigningen. Några av oss blir fast bakom och det skapas luckor i klungan. Vi vet att hur viktigt det är att hålla hjul då en liten lucka innan krönet något som snabbt blir 100-200 meter sen när det går utför. En grupp om ca 30 åkare har lucka över krönet, Martin och Magnus är med där. Det går ändå ganska lugnt i utförskörningen och efter den blir det ingen som riktigt tar ansvar till farthållningen. Lite förvånande så håller den ganska stor luckan till övriga bakom ändå. Viktor i Sundet lyckas smita iväg i detta läge och tempostark som han är så får han snabbt en minut som vi vet kan hålla hela vägen. Det blir inget samarbete i klungan och övriga Sundet cyklister ser till att täppa luckor och sen sänka farten effektivt. Magnus är uppe och drar samt försöker få till ett bättre flyt men utan resultat. Robert lyckas brygga upp i en liten grupp om 6 till tätgruppen. Det är fortsatt hagel på västra sidan av varvet men sen lugnar Kung Bore ner sig och ger oss en respit för att avsluta loppet. 
Rille Froomestyle


Värmande hejaropVi ser Viktor uppe i backen och på det mer platta partiet kan klungan ta in en hel del av avståndet. Uppe i målbacken sitter Martin och Magnus med bra men har inte mycket att sätta emot i spurtkampen. Viktor fångas in av klungan och spurten tas ganska enkelt av Max Olsson från CK Bure som även var tvåa på Östgötaloppet och nu borde ha en ledning i Seniorcupen före Andreas Augustsson i Olympic och Gustav Deijert i Aktivitus. 


Sista 1,5 km Klungan tar in på soloutbrytande Viktor T, CK Sundet

 Adrenalstinna men kalla tar vi oss ner mot varma stugor, husbil och duschar. Färden ned på norra sidan kyler ordentligt och duscharna svider rejält på nedkylda ben.

Elitklasserna blir sen inställda då snön lägger sig på vägen uppe på toppen. Vi känner dock att vårt lopp skedde under säkra förhållanden trots att det var en del småincidenter. Våta vägar är hala när det är runt 0.

Resultatlitsta Kinnekulleloppet