2016-04-11

RR ÖSTGÖTALOPPET - LOPPET DÅ ALLT SOM KAN HÄNDA HÄNDER

Östgötaloppet kallas ju Il giro quando le foglie sono nato - Loppet då löven föds. Inga löv som föddes för oss i år och det blev mer - Loppet då allt som kan hända hände.

Händelserik himmel - händelserikt lopp
Vi var nio till start och hade med oss soigneur Dan B och coach Glenn. Vädret var i år annorlunda än det brukar. Klart mindre vind och faktiskt en behaglig värme. Vi kan inte säga utan vind för det tillståndet finns inte på Östgötaslätten så det fanns fortfarande platser där man kunde utnyttja vinden.

Vi var på plats i god tid och hade en liten briefing med Glenn. Eftersom vi träffade honom första gången på torsdagen så var det här ett lopp som vi skulle känna på laget och testa nån enklare taktik. Då vinden inte var lika stark som tidigare år så var sannolikheten att en utbrytning inte skulle hålla. Stallorder var då att inte initiera utbrytning i början av loppet utan sitta säkert och göra ett drag senare.

Starten gick och det var ganska många som ville sätta fart på loppet. Upp över skogen gick det på i bra fart och den 100 hövdade klungan sträcktes ut.
Inväntan av start. 105 man stor klunga med 7 juniorer och 98 i seniorklass. 
Efter ca 1 mil är det några kurvor och en vänstersväng som är riktigt dålig. Markeringen i vägen är nästintill obefintlig och då det inte står en flaggvakt så tvekar klungan om man ska gå höger eller vänster. De som kört tidigare vet ju att det är vänster, men Danne som sitter på högerkanten blir trängd utåt av den tvekande klungan. Ett gigantiskt hål i vägen får Danne att ta ett oplanerat hopp och landar olyckligtvis med bakhjulet på kanten av hålet. Rejäl smäll och solklar punktering till följd. Det hade varit bra om man fyllt i det hålet eller markerat med kon. Nu skapade det oroligheter 2 ggr eftersom vi passerade där även på tillbakavägen. Den neutrala servicebilen har sen ingen hjälp att komma med men Danne har en slang och lagar punkteringen själv och satsar på att köra hårt för att komma ikapp iallafall några. Tyvärr klämde han slangen i stressen och punkterade igen längst ut på varvet och fick vänta 1,5 timme innan det kom en sjukvårdsbil som plockade upp honom.

Efter Borensberg går klungan på fortsatt hårt. Det är möten med bilar, inte många men det skapar inbromsningar och tyvärr försöker vissa åkare utnyttja att avancera i dessa lägen. Vid ett av dessa möten så får en av juniorerna på vänsterkanten låsa bromsarna och får kast på cykeln. Han lyckas sitta kvar på cykeln men i efterföljande sekvens krockar med en mötande bil. Cykeldelar över hela vägen, killen ser dock ut att må ganska ok. Här blir det ett rejält gap och 1/3 del av klungan skärs av. Där sitter Jonas, Micke, Juha och även Johan sitter längre bak där. De får jaga under resten av loppet med olika delar av klungan. Juha's vevparti lossnar !! i backen på kortvarven och till slut är det Micke som kämpar sig i mål.

Rille skapar en utbrytning på yttre knixen på långa varvet. Inget som var planerat utan mest att klungan stannade av något och Rille fick med sig Fredrik R från JCK och några fler. Den blev dock inhämtad efter någon kilometer.

Så fyra kvar av nio i klungan för HRT när Borensberg passeras igen. Här brukar ett positioneringskrig börja för att hålla en hög position innan man kommer in på slutet av långa varvet, tillika andra halvan av korta varvet. Det går på hårt och det är många som tar ansvar och kör bra för att hålla uppe farten. CK Bure som jobbade hårt hela loppet och gick på ständiga attacker, Tre Berg, CK Olympic, SCK, Aktivitus och även juniorerna mfl jobbar hårt. Ute på slätten i 180 graderskurvan så lyckas en grupp gå loss, man får snabbt ett gap i den svängen och när vi kommer in för varvning inför de fem avslutande kortvarven så har den gruppen om 8-10 man en lucka och innehåller några riktigt starka cyklister
Rille sitter högt på kortvarven

Vi hade avtalat om att göra ett försök på första kortvarvet. Rille och Robert sitter högt men Magnus och Mikael kommer inte upp i klungan då det går på riktigt fort för att ta in gruppen framför. Med decimerade laget i klungan och den farten så håller inte taktiken för dagen. Bure, CRT mfl sätter fart där framme och på andra kortvarvet är utbrytningen inhämtad.

video


På varv tre går en annan mindre grupp men även den blir inhämtad innan sista varvet startar. Mikael får krampkänning på varv fyra och när han slår av så skapas en lucka som han inte lyckas täppa sen. När klockan ringer är klungan samlad och upp över skogen går det på bra på sista varvet. Ner i svängen innan man kommer ut på fältet så går en åkare omkull framför Robert som kör in i honom och slår i backen. Robert fort upp på cykeln men kommer inte ikapp klungan på de avslutande kilometerna. Så kvar i klungan innan den samlade spurten var Rille som kört hårt där framme under kortvarven samt Magnus. De har inte så mycket att sätt emot i klungspurten och tyvärr blir det många åkare som startar sin spurt för tidigt och stannar av 100 meter innan mål. Trångt och halvstökigt.

Debrief efter loppet. 
Direkt efter loppet tar vi debriefing med Glenn och genomgång av hur det gick för alla på loppet. Samt att vi gav oss ut på jakt efter Danne som ännu inte fått hjälp att komma tillbaka från långa varvet. Vi konstaterar kort att även om det inte blåste halv storm som ifjol så kan det på Östgöta hända mycket och bli jobbigt ändå. Mycket av det som kan hända hände. Vi tar nu nya tag inför Kinnekulleloppet om två veckor.


Resultat från Östgötaloppet