2016-05-16

RR SKANDIS GP - NORDEUROPAS HÅRDASTE VARVLOPP

Skandis GP är en utmaning av rang och ingår i Seniorcupen. Då det är enda tävlingen inom cupen som går i Stockholmsområdet (eller nära iallafall) så var det klart att vi skulle köra. 6 till start tillsammans med 54 andra seniorer, 1 junior och 10 från damelit.


Det är lite svajigt väder när vi lämnar Stockholm och vi håller tummarna för att det inte ska vara regn i Uppsala. Som tur är klarnar det just innan Uppsala. För att köra Skandis GP på blött underlag är inte kul. De kullerstenspartier som är på banan blir såphala och ett av dem är utför samt med en 90 gradare mot Domkyrkan.
Varvet
Höjdkurvan på loppet
Efter lite uppvärmning (alldeles för kort) ställer vi upp för start. Banan ska köras 15 varv på strax över 2 km och man ska uppför Carolina och Slottsbacken som är ca 400 meter och 45 höjdmeter. Varvet innehåller dessutom en del 90 graderskurvor, en 180 gradare, 2 partier med kullersten och en ramp på trä. Backen ner från Slottsbacken är just kullersten och mattar ut armar. Efter 180 gradaren möter man motvinden upp mot varvning. En klart utmanande bana.

Speaker för dagen Anders Adamsson - "Experternas expert" underhåller alla innan start. När startskottet går sticker Gustaf Dejert i Aktivitus och reaktionen är seg i klungan. Han får snabbt en lucka och fältet blir utdraget. Det blir hård körning första varven och det är många som inte hinner med och smågrupper bildas direkt. Rille är den som efter 5 varv fortfarande är med i en andra eller tredje grupp. Dejert får upp Andreas Hertz, Tre Berg, och de två får på bra samarbete. Att Andreas har lagkamrater i gruppen bakom gör att samarbetet bland de de jagande inte blir optimalt och de två kan göra upp om segern. På sista varvet så sitter Gustav länge på Andreas hjul efter 180 gradaren och tar sen spurten.
Startskottet går
Slottsbacken Foto: Jukka Kivikoski
Rille rullar in i en tredjegrupp med Björn Drakenward i CRT som ger honom en placering då han tycker att Rille dragit starkt på varven. Kudos Björn!
Ned från Slottsbacken på trallen innan kullerstenen
Lite strul med resultatlistan gör att vi inte riktigt är säkra på placeringar. Rille dock in runt 17:e och han är klart nöjd efter att också kört 16,5 mil dagen innan i motvinden och kommit in på en 3:e snabbaste tid.

Täten damelit med Sara Penton och Ida Erngren  Foto: Jukka Kivikoski
Race stories - hundar, sladd på kullersten och tjejdäng. Soigneur för dagen, Dan B servar laget. 
Post race protein shake?
Prologhosterna infinner sig efter loppet och vi delar race stories över en hamburgare. Hur det gick med hunden som Micke körde över vet vi ej ännu. Han klarade sig dock på hjulen men tappade mycket moment i den händelsen.
En annan hundincident