2016-05-10

TRÄNINGSLÄGER ITA... HALMSTAD

Träningsläger! Det är bra att åka iväg tillsammans och träna. Man kan nörda ned sig i sitt intresse utan att andra ifrågasätter eller tröttnar. Alla i laget lär känna varandra bättre och man har avsatt till träning. Dessutom förlades resan så att vi kunde se sommarens SM-banor i masterklasserna.
Utöver alla de fördelarna kunde vi gamla gubbar också bli lite starstruck, vi hade nämligen en legend med på resan, ett mångårigt proffs som kramats med påven och vunnit etapper i Giro d' Italia. Till det kan man lägga meritlistan som bland annat innehåller åtta år som förbundskapten, researrangör av cykelresor, bikefitguru och coach åt massor av cyklister på alla nivåer. Ingen mindre än Glenn Magnusson!
Glenn med spurtflaggan
En av de viktigaste lärdomarna vi fick oss till godo är det faktum att Italien har något längre och djupare rotad cykeltradition än vi har i Sverige. Något vi redan visste, men nu fick tydligt bekräftat. Visste ni till exempel att Vatikanstaten sponsrar ett proffslag? Att den store Coppis (Fausto Coppi) egenheter blivit kutym och allmän kunskap i cykelkretsar i Italien, närmast ett gäng naturlagar.

När man nämner citron och vitlök är det ju självklarheter och man säger Italien i samma andetag. Men de går att använda på andra sätt än i maten. Coppi använde nämligen citron att gnugga in låren med under loppen inför stigningarna. Självklart för att driva ut mjölksyran men det visste ni väl? Och att vitlök är perfekt för att gnida in bromsytan inför en regnig etapp. Oklart om det funkar på kolfiberfälgar dock, Coppi hade ju inte sådana. Om man efter en regnig etapp ska förbereda sig för nästa dag finns det en helig ritual som måste genomföras. Regnvattnet tränger in i musklerna och det är inte bra. Därför bör man ta ett bad med en rejäl skvätt med ättiksprit. Då dras regnvattnet ut och man blir redo för nästa dags etapp.

Dag 1, torsdagen, startade tidigt med avfärd vid sjutiden. Smidigt när en av lagmedlemmarna har stor familj och därmed en redig buss!
Vikarierande teambuss
När vi kom fram blev vi positivt överraskade av stugorna. Tre man i den ena, fyra i den andra. Snabbt ombyte sedan upp på Galgberget för att möta upp CK Bure. De hade varit ute på distanspass hela dagen och var lite möra. Någon sa att våfflan från fikapausen var förbrukad, men de gjorde som de lovat innan och visade oss SM-banan, vilket vi tackar för! Starten är densamma för tempo, partempo och linje. Vi rullade iväg genom bokskogen där regementsbyggnaderna duggade tätt, ett unikum i dagens Sverige! På väg ut på slätten var det nerförsbacke, och en stor fin väg. Efter en rejäl sväng på ca 135 grader åt höger blev det smalt och lite varierande kvalitet på asfalten. Efter ett par kilometer kom en rejäl backe, där blir det nog lite hets i klungan! Sedan höger och så bar det av nedför. Brant, skarp vänster och sedan lite plan körning innan det bär uppåt igen, några kurvor sedan en sista knäpp innan målet. Blir spännande att köra, lite ångestvarning redan nu när man tänker på tolv varv runt där i tävlingstempo, men är det SM ska det svida. Bara att ta fram citronen!

SM banan visas av CK Bure, tack för rundturen!!
Vi körde också ut till vändpunkten i på tempobanan. Även den blir tuff, mycket öppna fält och avslutas med en stadig backe upp mot bokskogen på Galgberget. Efter det hem till stugan för middag, föredömligt förberedd av Martin. Undertecknad fick mest skala ägg och skenjobba i köket. Lite som jag jobbar i klungan, se ut som du tar ansvar men sug hjul. Vi avslutade i solen på campingen.

Genomgång av dagens pass
Fredagen rullade vi iväg vid nio. Mycket diskussioner om starttiden, det finns en del lagmedlemmar av den Lutheranska skolan som går upp i ottan och efter en stadig frukost är redo för strid. Ex-proffs verkar dock föredra kaffe, biscotti och start framåt förmiddagen. 9.00 blev en kompromiss som alla var nöjda med! 

Start med några mils rull innan vi kom fram till Hallandsåsen. Backtävling i Hasslövsbacken. Det var jobbigt. Tips från coachen, det blir ännu jobbigare med punktering fram. Rundan i övrigt gick längs kusten, fantastisk natur! Huvudpunkter för dagens träningspass var spurter med en målflagga som vi fick spurta på när vi såg den. Spännande och jobbigt! Sedan körde vi lagtempo, första bakom bil, sedan utan bil. Darrigt och ojämn fart i början men det blev bättre och bättre! 
"Pace-skav"
Lunch i Båstad
Lunch på torget i Båstad, för mycket mat men det var skönt att sitta i solen! Matfrosseriet fortsatte på kvällen då Micke och Rille stod för middagen. Tyvärr blev kvällens föreläsare magsjuk, men vi körde taktikgenomgång och lite cykelhistoria med Glenn istället. Rundan blev dryga 13 mil. 

Lördagen fortsatte med flödande solsken och oförskämt höga temperaturer. Skrockande jämförelser med vädret några veckor tidigare på Kinnekulle gjordes, men en (två) bild(er) säger mer än tusen ord!
Kinnekulle vs Halmstad. 
Igår lämnade vi Halland och touchade Skåne, idag var det Småland som skulle utforskas. Inåt i landet alltså, genom bruksorter i helt eller delvis gången omdaning till annan verksamhet. Fikat och snacket med cafeägarinnan i Hyltebruk bekräftade att antalet anställda på bruken stadigt minskar, för några år sedan var det 1200 anställda på pappersbruket nu var nere i 400. Nåväl, all landskapsresande gjorde att man kände sig lite som Nils Holgersson. Fast vi cyklade istället för flög på en gås. Och vi har aldrig plågat djur. Kanske cyklarna i och för sig. Lite samma lika alltså. Dagen bjöd återigen på spurter och lagtempo, samt ett en jaktstart som var rejält hård. Men rolig förstås! Precis som alla dagar hade alla i laget i laget sin åsikt om vad som sas innan varje träningsmoment och vad som hände under sekvensen. Kul, det tyder på engagemang och vilja! Men vi var alltid sams i slutet av dagen, som för övrigt avslutades med en middag lagad av Glenn, Dan B och Johan på ett oerhört förtjänstfullt sätt! 
Middag och historier
Efter maten bjöds det på memorabilia ur cykelhistorien, såsom Glenns första etappseger i Girot där han bland annat spurtade ned självaste Cipollini! (länk Glenns vinst etapp 2 1996 runt 7 minuter in i filmen) och när Fignon tappade gula tröjan på sista tempoetappen till Lemond (länk) av Tour de France.

Söndagen var det dags för hemfärd, men först träning! Ut till vändpunkten för partempobanan och sedan lagtempo tillbaka till målet. Efter det rullade vi ned till en go-cartbana för att testa spurter med olika utväxling och teknikträning på den fina asfalten. Helgen sista av många tävlingsmoment bestod av en miniprolog, två varv i ensamt majestät mot klockan för varje åkare. Förtjänstfull ledning, tidtagning och tillika kommentatorskap av Glenn korade Johan som vinnare! 
Teknikträning på gocartbana

Johan vinnare
Glass i solen avslutade det roliga innan packning och städning tog vid. In i bilarna och hemförd, men först en födelsedagslunch eftersom Rille bestämt sig för att fylla år. Vi hade spanat in ett gammalt hotell i Simlångsdalen dagen innan och stannade till för att kolla in det. Inredingen så ut att vara orignal sedan byggåret 1963, alltifrån de turkosa kakelplattorna bakom baren till porslinet som kaffet serverades i. Suverän mat, en tre-rätters sänktes med slukande aptit. Fem Powerbars av fem möjliga i betyg till Tallgården!

Födelsedagslunch för Rille

Sammantaget en grym helg! Fantastisk träning i underbart väder med både nya och fördjupade bekantskaper. Träningen var fysiskt, mentalt och taktiskt otroligt lärorikt, stort tack till Glenn! Kan det bli bättre? Bara om fler är med nästa gång. Och om vi vinner SM!


Hemåt igen


1 kommentar :

  1. Fan så skoj ni måste haft det :) Lycka till på SM nu!

    SvaraRadera